Viky Kft.
AzÉnKlímám
 
Viky Kft. Nagykanizsa, Récsei út 3
+36 30 220 2600
 

Mobil vagy split klíma?

2018 szept. 20. 02:42 | #Gábor Attila

Élvezze a napsütéstKözeleg a nyár, egyre sürgetőbb kérdés, miként tehetné elviselhetőbbé a forróságot. Amennyiben klíma berendezésben gondolkodik, érdemes elolvasnia cikkünket a témában. Milyen klímát válasszak, a mobil vagy a split klíma a jobb számomra, melyikkel milyen előnyöket élvezhetek? Vannak esetleg hátrányai? Járjuk körül részletesebben a témát...

A mobil klíma

Üzembe helyezése gyors és egyszerű, ha a meleg levegő elvezetése megoldott (fal-, ablakáttörés, vagy ablaktömítés), akkor villámgyorsan kész és használható, nem kell klímaszerelőre várni, önmaga meg tudja oldani, és azonnal élvezheti előnyeit. A mobil klímák elsődleges jellemzője a mobilitásukban rejlik, kedvünk szerint áthelyezhetjük egyik helyiségből a másikba, vagy elvihetjük magunkkal a nyaralóba, könnyen variálhatjuk a helyét. Egy helyiség lehűtésére használható, 15- 30 m2-es térben képes biztosítani a kellemes hőmérsékletet. Elhelyezése ideális olyan terekben, ahol nem tudunk split klíma külső egységét felszerelni vagy tetőtéri szobákban, üzlethelyiségekben, rendelőkben, nappalikban, nyaralóban és hétvégi házakban (bár a szezonálisan használt épületeknél split klímával a temperáló fűtés is gazdaságosan ellátható, így nem feltétlenül a mobil klíma a legideálisabb). Amennyiben gyakran költözik, vagy nincs lehetősége a kültéri egység elhelyezésére a mobil klíma praktikus megoldás.

A mobil klímáknak három fő típusa van:

  • a benti gégecsöves változat (egy vagy két csöves)
  • a kültérre is ki helyezhető (fleximobil)
  • split mobil klíma, aminél lehet, hogy szerelő is kell (attól függ, hogy zárt rendszerben történik e a klímagáz cirkuláció).

Az egy gégecsöves változat a legismertebb és hatásfokban a legrosszabb. Ablakon vagy a falon fúrt lyukon keresztül tudja kivezetni a gégecsövet, érdemes a klímát minél közelebb tenni a kivezető nyíláshoz, hogy ne kelljen kerülgetni. Ezek a gépek kvázi vákuumot képeznek a helyiségben, így a kiengedett meleg levegőt pótolnia kell, így a falakon, ablak, ajtó résein fogja beszippantani kintről vagy egy másik melegebb helyiségből a levegő utánpótlást. Mivel a benne lévő kompresszort hűteni kell, erre a már egyszer lehűtött levegőt fogja használni. A kondenzvizet tartályba gyűjti, amit rendszeresen üríteni kell (egyes modelleknél ez elvezethető a lefolyóba).

Egy fokkal hatékonyabb berendezések a két gégecsővel rendelkező változatok. Két lyukat kell fúrni, egyiket a külső levegőnek, a másikat a felmelegített, eltávozó levegőnek. A klíma teljes hűtési teljesítménye a szobára koncentrálódik, emiatt hatékonyabbak ezek a készülékek. A két gégecső miatt a szoba folyamatosan kap levegő utánpótlást, ami lehűtve jut be a szobába, így folyamatosan szellőzteti is a helyiséget.

A kültérre is kihelyezhető változat méltán egyre népszerűbb, mivel a zaj nagy részét ezzel a módszerrel ki tudjuk zárni, a készüléket erkélyre, teraszra helyezhetjük, a lamellás felülete kerül az ablakba/falba, emiatt nem kell kerülgetni a készüléket, nagyobb hely marad a szobában. A Fisher FPR – sorozat fleximobil klímáival nemcsak hűthet, hanem fűthet és párátlaníthat is. Így télen sem áll feleslegesen a garázsban/tárolóban a készülék, hanem enyhébb hidegek esetében a kellemes meleget is biztosíthatja vele.

A mobil split klíma a leghatékonyabb hűtést biztosító berendezés a mobil klímák között. Split, vagyis osztott klímaberendezés, egy kül- és egy beltéri egységből áll. A két egység fixen össze van kötve, a hűtendő helyiségbe kell tenni a beltéri egységet a másikat pedig ki kell tenni onnan. Azonban ez a modell Magyarországon még nem igazán ismert, valamint a beüzemeléséhez valószínűleg szakember kell (attól függően, hogy zárt rendszerű e a klímagáz áramlását biztosító csövezés).

A split klíma

Út a hegyekhez

A split, vagyis osztott klíma két nagy egységből áll, egy beltéri, amit a hűtendő helyiségbe kell felhelyezni, és egy kültéri, amit kívülre helyezünk el. Két fő típusa van:

  • mono split
  • multi split

A mono split klímával egy helyiséget tudunk kényelmesen klímatizálni, egy bel- és egy kültéri egységből áll, ezek rézcsővel és elektromos kábellel vannak összekötve, a csőben a hűtőközeg van. Nagy előnye a mobil klímához képest, hogy a zajosabb rész, amiben a kompresszor van, a szabadban helyezkedik el, így sokkal csendesebb. A beltéri egység elhelyezése szerint több típusa van, a legnépszerűbb az oldalfalra tehetők, azonban az állmennyezetbe is beépíttethetjük (légcsatornás, kazettás), vagy a radiátor helyére (parapet) is tehetjük.

Gondoskodnunk kell a kondenzvíz elvezetéséről, esetleg téliesítéséről is, amennyiben télen fűtésre is klímáját használná.

Sokkal nagyobb teljesítményre képesek, ami elsősorban a kialakításuknak és inverteres motorjuknak köszönhető. Az inverteres technológia segítségével pontosabban és könnyebben szabályozhatók, amit energiafelhasználásukban tapasztalhatjuk meg.

A multi split klíma abban különbözik a mono splittől, hogy ebben az esetben több beltéri egység van összekötve egy kültéri egységgel. A beltéri egységek külön-külön is szabályozhatók, így minden helyiségben a kívánt hőmérsékletet tudjuk beállítani.

Előnyök: sok altípus közül választhatunk, csendesebb, több extra funkcióval rendelkezik, páramentesít, WiFi-n keresztül is vezérelhető, megnézheti távolról is a beállításait. Energia felhasználása nagyságrendekkel jobb. A levegő tisztítása ma már többnyire alapfelszereltség, és gazdaságosan lehet vele fűteni (modelltől függ).

Hátrányok: telepítési tanúsítvány köteles, csak engedéllyel bíró szakember szerelheti, nehézkesebb szerelés, ha nagy a szintkülönbség vagy messzire van egymástól a két egység. Drága szerelési költség, évenként minimum egyszer karbantartani kell.

Összefoglaló: a mobil klíma a forróságban gyors megoldás lehet, a szobában, vagy erkélyen tudjuk elhelyezni, a szobában a készüléket folyamatosan kerülgetni kell, ha nem használjuk meg kell oldani a tárolását. A kivezetésről gondoskodnunk kell, így kicsit macerásabb az áthelyezése, nem pik-pak áthelyezzük és kész. A hűtőteljesítménye gyengébb, mint a split klímáknak. Zajosabbak, hálószobába nem ajánlott. Sokkal több áramot fogyaszt. Olcsóbb megvásárolni, nem kell a beszerelésért és az évenkénti karbantartásért fizetni, azonban a szűrőit érdemes rendszeresen tisztán tartani, a betegségek megelőzése érdekében. Később eladható, ha nem válik be vagy nincs már rá szükség.

A split klímák esztétikusak, kényelmes a használatuk, akár WiFi-n keresztül is tudjuk vezérelni, jobb a hatásfoka, nem kell kerülgetni a készüléket, halkabb, már extra csendes modellek is kaphatók, megszűri a levegőt, több program áll a vásárló rendelkezésére. Hátránya a magas szerelési költség, évenkénti karbantartás, plusz előnye, ha fűtésre optimalizált klíma, akkor egész évben tudjuk élvezni a tiszta levegőt és az egyenletes hőmérsékletet.

Élethelyzettől függően mindkét megoldással lehűthetjük szobánkat, azonban nem mindegy milyen kompromisszumokat hozunk meg a célért és hosszabb távon melyik megoldás válik élhetőbbé. A döntés Önnél van!

Képek forrása: Pinterest

Gábor Attila - Értékesítési vezető

Gábor Attila

Értékesítési vezető

Kapcsolódó termékek: