Viky Kft.
AzÉnKlímám
 
Viky Kft. Nagykanizsa, Récsei út 3
+36 30 220 2600
 

Miket gondoljunk át klíma vásárlása előtt?

2018 szept. 20. 10:58 | #Gábor Attila

Mindenki álmodozik arról, milyen érzés lenne, ha otthonunk klímatizálva volna, főként akkor, amikor már nem bírjuk elviselni az egyre többször előforduló hőségriadókat, melyek hetekig is eltarthatnak. Idős szüleink vagy kisgyermekeink rendkívül nehezen vészelik át a tikkasztó hőséget, sokat tartózkodunk vagy dolgozunk otthon és a melegtől már nem tudunk koncentrálni a teendőinkre. Ha allergiától szenvedünk és nem tudjuk sokáig nyitva tartani az ablakokat a hűs éjszakai szellőztetés miatt, vagy csak komfortosabb környezetre vágyunk. Igen ám, de mivel jár egy klíma telepítése, mit gondoljunk át mindenképp a vásárlás előtt?

Most, nézzük végig hat pontba sűrítve a vásárlás előtti főbb kérdéseket:

1. Szükségünk van klímára?

Nappali klímaberendezéssel - modern térEl szokott gondolkodni azon a nyáron, mennyivel lenne élhetőbb, ha lenne otthon is légkondicionáló készüléke és nemcsak a bevásárlóközpontokban hűsölhetne néha egy kicsit? Legelőször gondoljuk végig, hogy mennyire bírjuk a meleget elviselni, ha nem okoz olyan nagy gondot, akkor azt a pár „hőségriadós napot” kibírhatjuk anélkül is. Azután nézzük meg a környezetünk adottságait, milyen házban lakunk, családi vagy társasház? Tudunk e rendesen szellőztetni, éjjel nyitva hagyni az ablakokat? Milyenek a helyiség adottságai, ahol sokat tartózkodunk, nagy ablakok, szigetelt falak? A kinti növényzet árnyékol? Zavarja a kinti zaj, a forgalmas utca dübörgése, a beszálló por, esetleg a rovarok? Ezt a pár tényezőt javaslom alaposan átgondolni, mérlegelni, ennek a segítségével közelebb kerül a döntéséhez belevágjon e a klíma kiválasztásába!

Ha zavarja a hőség, a kinti zaj és por, egy komfortosabb, pihentetőbb és egészségesebb otthoni környezetre vágyik, akkor klímára van szüksége, de milyenre?

2. Milyen márkát, split vagy mobil klímát válasszak?

Ha már eldöntöttük, hogy szeretnénk komfortosabbá tenni az otthonunkat, akkor le kell tennünk a szavazatunkat egy klíma márka mellett. Érdemes egy megbízható, jól bejáratott márka mellett dönteni, a bevásárló központokban vásárolt noname - vagy ismert és más területen megbízható, de klímához nem értő - márkák egyáltalán nem azok, a döntési folyamatban mindenképp kérje ki szakember véleményét és tanácsát, így nagy eséllyel elkerülheti, hogy túl alacsony vagy túl magas legyen a működése a készüléknek az adott helyiségben.

2016 legnépszerűbb mobilklímájaHa fontos Önnek a mobilitás, sokat utazik és vinné magával a klímáját, nem akar a nyaralójába külön gépet szereltetni, abban ez esetben a mobil klíma egy jó alternatíva lehet. A legújabb modell már kültérre, erkélyre vagy teraszra is kihelyezhető, így a zaj nagy részét kizárhatja vele és benn csak a kellemes hűvös levegő várja. Azonban a mobil klímáknak mindenképp kell egy kivezető cső, amin keresztül kapja a levegő utánpótlást, ez faláttöréssel, ablaküvegbe lyukvágással vagy az ablakszárnyakra rögzíthető hálón lévő nyílással jár.

A mono split típusú klíma a legismertebb és a legnépszerűbb a köztudatban. Egy bel és egy kültéri egységből áll, mely csőrendszer segítségével össze van kötve. Általában az oldalfalra szerelik fel az esztétikus belső egységet, a külső falra pedig a hangosabb kültéri egységet. Ezzel a megoldással egy helyiséget (a nyitva hagyott ajtó mellett a hőmérséklet és páratartalom kiegyenlítődik, így a pontos kifejezés az egy légteret) tudunk maximálisan lehűteni és komfortossá varázsolni.

Ha nagyobb lépésben gondolkodunk, akkor multi split klímára van szükségünk, mely egy kültéri egységből és több beltéri egységből áll, így több helyiséget, akár az otthonunk minden pontját tudjuk vele klimatizálni, és akár fűteni is. Az oldalfali klímák előnye, hogy számos funkció áll a rendelkezésünkre, egy modern inverteres készülékkel, akár gazdaságosan fűthetünk is télen! Így az év minden napjára tudjuk biztosítani magunknak a megfelelő hőmérsékletet és tiszta levegőt.

Fontos: Légkondicionálóval nemcsak hűthetünk, hanem az átmeneti vagy akár a teljes téli időszakban fűthetünk is a fűtésre optimalizált készülékekkel!

3. Garancia

A klíma egy komoly befektetés, így egyáltalán nem elkerülendő adat, hogy mennyi időre vállalnak a gyártók garanciát a készülékekre. Egy éves garanciával nem érdemes vásárolni. Minimum a 3 év, amiben érdemes gondolkodni, 3 év garanciával már közkedvelt és kiváló készülékek kaphatók, olyan oldalfali klímák, mint a Midea, LG, Gree és Toshiba gépek. 5 év garanciával vásárolhatók a Panasonic, Comfee és MDV készülékek. A Fisher split klímákra már 6 év garancia van. A legtöbb garanciát a japán Fujitsu klímákra adnak, ez akár 10 év is lehet.

Nézze meg jól a garanciális feltételeket, milyen kiegészítéshez, esetleges regisztrációhoz kötöttek-e, valamint a garancia feltétele az évenkénti karbantartás!

4. Extra funkciók

Ma már több dolgot várunk el egy klíma berendezéstől, minthogy csak hűvös levegő várjon otthon, a gyártók azon versengenek, minél több extra kényelemet és mobilitást tudjanak nyújtani a vásárlóknak.

Nézzünk meg néhány funkciót! A nagy meleg mellett sokszor a túl magas levegő páratartalom okoz problémát, ami miatt még fülledtebbnek, még elviselhetetlenebbnek érezzük a lakásunk ökoszisztémáját. Nyáron kiválóan működik a klímakészülékek páramentesítő funkciója, ez azért jó, mert a szárazabb levegő miatt könnyebben viseli el a szervezet a melegebb levegőt.

A szűrőkről általánosságban elmondható, hogy egyre komplexebb és több területre hatók. Alap a porszűrő, mely a beérkező levegőt megszűri a portól. Komolyabb szűrők már kiszűrik az allergén anyagokat is, ez a funkció nagy segítséget nyújthat az allergiában szenvedőknek. A legösszetettebb, több lépcsőfokos szűrők a baktériumok, gombák és vírusok nagy részét képes kiszűrni, ez álltal az otthonunk levegője sokkal biztonságosabbá és egészségesebbé válik, allergiában, asztmában szenvedőknek elengedhetetlen. Ezek a szűrők több lépésben végzik el a tisztítást, először egy elektrosztatikus rendszerben kiszűri a nagyobb porszemcséket, spórákat, második lépésben a kisebb organizmusokat semmisítik meg, harmadik lépésben szagtalanítanak és biztosítják a friss levegőt. A gyártók egyedi szűrőrendszerrel dolgoznak, vannak speciális megoldások és egyre elterjedtebb a plazmaszűrők mellett a negatív ionos készülékek, illetve a szűrők automatikus tisztítása, ami azért jó, mert megakadályozza, hogy a hőcserélőn megtelepedjenek a baktériumok és a penészgombák. A klíma készülékünkkel tiszta, biztonságos levegőt biztosíthatunk, és nem kell külön befektetnünk egy levegő tisztító gépbe.

A WiFi vezérlés egy hasznos és nélkülözhetetlen funkció, azonban fontos tudni róla, hogy ez általában egy opcionálisan rendelhető adapter, nem minden klíma alaptartozéka.2016 legszebbje a Fisher Art klíma Megkönnyíti a klíma vezérlését, távolról is rápillanthatunk a készülékünk működésére és a fogyasztására. Amikor elindulunk haza a munkából vagy nyaralásból, bekapcsoljuk vele a klímát és már a lehűtött lakásba léphetünk be. Sok esetben WiFi-n keresztül több funkciót kapunk, mint a gyári távirányítóval.

Az éjszakai üzemmód funkcióval testre szabhatja a klíma éjszakai fogyasztását. Mikor alszunk egy-két fokkal magasabb hőfokot is képes elvisel a testünk, a klíma ehhez igazodik, éjszaka kevesebbet fogyaszt és nem fázunk meg mellette, reggel meg a megszokott beállításokhoz tér vissza, emellett csendesebb is.

A turbó gomb használatával gyorsabban lehűthetjük a helyiséget. Egy fárasztó, meleg nap után gyorsan kellemessé varázsolhatjuk a szobánkat és nyugodtan pihenhetünk, viszont a készülék ilyenkor hangosabb, és többet is fogyaszt. Soha ne használjuk a klímánkat folyamatosan maximális teljesítményen, mert hamar megbosszulja magát!

Érdemes megnézni egy-egy márka, milyen egyedi megoldásokat kínál, ebből melyik a számunkra nélkülözhetetlen, és letenni mellette a voksunkat.

5. Fogyasztás

Klímával hűteni olcsóMegkerülhetetlen kérdés, hogy a klíma mennyivel dobja meg áramszámlánkat. Egy modern inverteres motor sokkal hatékonyabban működik, mint az on/off rendszerű klímák. A klímák fogyasztását nem lehet olyan egyszerűen meghatározni, mert több tényező is befolyásolja, mint a klíma berendezés tisztasága, rendszeresen karban van e tartva, az elhanyagolt berendezés hatékonysága csökken és kevésbé fog gazdaságosan működni. Megfelelő e az adott helyiséghez a berendezés mérete. Az épület adottságai is kihatnak a fogyasztásra, van e az épületnek szigetelése, korszerűek-e a nyílászárók, mekkora üvegfelület van a falakon? A helyiségben vannak-e hőtermelő eszközök, mint számítógép, tv, hűtő és ide tartozik még az ott élők száma is.

A fogyasztásról tájékozódhatunk a berendezés paramétereiből is. Mindenképp nézzük meg, milyenek a EER, SEER, COP és SCOP értékei a készüléknek. (EER és SEER érték jelentése: a hűtési üzemi hatékonyságot mutatja meg, a COP és SCOP pedig a fűtési üzemi hatékonyságot. Az S betű a szezonális hatékonyságra utal, a normál lakossági klímáknál jelenleg ezek a fő iránymutatószámok) Minél nagyobb az érték, annál gazdaságosabb a gép. Az EER és COP értékek nem minden esetben vannak feltüntetve a termékadatlapon, ennek az az oka, hogy ezeket az adatokat felváltja a szezonális hatékonysági mutatók: SEER, SCOP. Ezen adatok megadása kötelező, mivel az energiaosztálynál jobban megmutatják a készülék üzemi hatékonyságát.

Ne feledje, a fogyasztás függ a készülék energia besorolásától, illetve a használati beállításoktól és a külső-belső hőmérséklet különbségtől is.

6. Hűtés-Fűtés

Nappali klímaberendezéssel - a klasszikus stílusba is illikA korszerű inverteres technológiának köszönhetően a klíma berendezések nemcsak a hűtési, hanem korszerű, tiszta fűtési lehetőséget is nyújtanak. A fűtésre optimalizált klímák -20°C, néha akár  -25°C-ig hatékonyan képesek ellátni a fűtési feladatukat, nagyobb hideg esetében sem állnak le a készülékek, csak a hatékonyságukból veszítenek. A fűtésre optimalizált klímák ezen túl fel vannak készítve a hideg időjárásra is, téliesítő készletet és karterfűtést tartalmaznak (egy átlagos, „nem fűtésre optimalizált” klímával is lehet fűteni, de nem annyira gazdaságos, valamint magunknak kell gondoskodnunk a téliesítésről). Klímával fűteni gazdaságos, kényelmes, gyors és tiszta megoldás. Gazdaságosságát a technika adja, a fűtésre optimalizált klímák úgy működnek, mint egy levegő-levegő hőszivattyú. Ebben az esetben a levegővel fűtűnk, a készülék álltal felvett áram, nem azonos a leadott fűtési teljesítménnyel, ami akár a négyszeresét is elérheti: 1kW villamos energiából megközelítőleg 3,8-5,1kW fűtési energiát állít elő, ez az érték még kedvezőbb, ha fűtésre optimalizált klímát használunk (az SCOP értéke adja meg, hogy 1kW áramból hányszoros hőenergia lehet).

A hőszivattyús klímákra 4,0 feletti SCOP érték esetén törvényileg előírt, kedvezményes H-tarifás áramot vehetünk igénybe az áramszolgáltatótól, ez a tarifa a fűtési szezonban használható. Az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltató területén kérhető télen-nyáron használható b-GEO tarifa, ami egy vezérelt típusú áram, napi 2x2 órát nem üzemel, de más korlátja nincs. A klíma fűtése egy gombnyomásra elindítható. Nagy előnye, hogy szinte azonnal érezhető a fűtő hatás, nem kell sokáig várni, hogy bemelegedjenek a radiátorok. A készülékek temperáló fűtésre is alkalmasak, ami fontos lehet nyaralók, garázsok fagymentesítésében.

Nemcsak a hűtésünk, hanem a fűtésünk is lehet korszerű, klímánkkal az év minden napját lefedhetjük és komfortos környezet és tiszta levegő várja otthonában.

Remélem, hogy sikerült a főbb kérdésekre választ kapnia, kicsit jobban megismernie a lehetőségeket. Azonban a választás és az igények nagyon széles skálán mozognak, így konkrétabb példákról nehéz lenne írni. Amennyiben további kérdései lennének, keresse bátran szakértő kollégáinkat, akik szívesen válaszolnak rájuk!

A képek forrása: snowman.com.au, pinterest, Viky Kft saját gyűjteménye.

Gábor Attila - Értékesítési vezető

Gábor Attila

Értékesítési vezető

Fisher Fujitsu HD Gree Midea MDV By Midea LG Daikin Panasonic Toshiba
 
Carrier Whirlpool
© 1993 - 2022 AzÉnKlímám - Viky Kft. Ingyenes országos szállítás|Hivatalos Magyar garancia|ImpresszumPowered by SMARTFRONTDesignens.hu